Jouw Eigen Huis - Variabele energietarieven dalen opnieuw

Variabele energietarieven dalen opnieuw

Variabele energietarieven dalen opnieuw
17-12-2020 09:41 | Vaste Lasten | auteur Redactie

AMSTERDAM - Per 1 januari 2021 dalen de variabele energietarieven voor de derde keer op rij. Hoewel de energiebelastingen op gas en de netbeheerkosten zullen stijgen (afhankelijk van de netbeheerder met € 22,- *), ligt de energierekening van Nederlandse huishoudens met een variabel energiecontract per 1 januari 2021 zo’n € 4,- lager op jaarbasis.

De variabele gastarieven hebben daarmee opnieuw een bodempunt bereikt. Dit heeft Pricewise berekend op basis van de bij haar bekende nieuwe variabele energietarieven van twee van de drie grootste energieleveranciers – Vattenfall en Eneco – voor een gemiddeld Nederlands huishouden (op basis van het gemiddelde energieverbruik volgens het CBS van 2.730 kWh en 1.180 m³). Er is geen aanleiding om te verwachten dat de variabele tarieven van Essent niet zullen dalen.

Opnieuw laagste gastarieven ooit

Per 1 januari 2021 ziet Pricewise de laagste variabele gastarieven ooit. De variabele gastarieven liggen op dit moment lager dan het voormalige bodempunt in 2016. Volgens Hans de Kok, directeur van Pricewise, komen de variabele stroomtarieven nog niet in de buurt van het bodempunt van begin 2017. “Vanaf 1 januari ligt een energiecontract met variabele tarieven van Vattenfall en Eneco zelfs onder hun éénjarig contract met vaste tarieven. Een energiecontract met vaste tarieven is vaak nog steeds goedkoper in verband met eventuele eenmalige kortingen. Daarnaast zijn de nieuwe variabele tarieven van andere energieleveranciers per 1 januari nog niet bekend, waardoor het verschil tussen een energiecontract met vaste of variabele tarieven nog kan wijzigen.”

Grootste daling variabele energietarieven bij Vattenfall

Bij Vattenfall dalen de variabele leveringskosten voor gas en voor stroom het meest. Daar tegenover staat dat de vaste leveringskosten van Vattenfall wel flink (20%) stijgen. Hierdoor is de daling van de gemiddelde energierekening minder groot. Bij Eneco dalen de variabele leveringskosten voor gas en stroom ook. De vaste leveringskosten blijven bij Eneco gelijk. De nieuwe tarieven van Essent zijn op publicatiedatum nog niet bekend bij Pricewise.

Rianne de Voogt, woordvoerder van Eneco: “Met de coronacrisis is de energievraag gedaald en ook de olieprijs is momenteel laag. Dit speelt een rol bij de huidige gas- en elektriciteitsprijzen. Eneco koopt zélf de energie in voor haar klanten, waardoor onze klanten in januari direct mee profiteren van de lagere energieprijs.”

Gemiddeld huishouden betaalt tot € 39,- meer aan netbeheerkosten

De rekening voor energie bestaat uit leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen. Een gemiddeld Nederlands huishouden (op basis van het gemiddelde CBS energieverbruik van 2.730 kWh en 1.180 m³) betaalt in 2021 € 22,- (incl. btw) meer aan netbeheerkosten dan in 2020 bij de grootste netbeheerder: Liander. Andere netbeheerders verhogen ook hun tarieven, variërend van € 2,- tot € 39,- afhankelijk van de netbeheerder. Uit de miljoenennota die op Prinsjesdag werd aangeboden blijkt daarnaast dat de wijziging in de energiebelasting bijna geen effect heeft voor een gemiddeld huishouden in 2021. Door de hogere vermindering energiebelasting en lagere energiebelasting voor stroom, worden de verhoogde belasting voor gas en ODE-gecompenseerd.

*De netbeheerkosten zijn berekend op basis van Liander. Het verschilt per regio welke netbeheerder het transportnetwerk voor energie beheert.

Nieuwsbrief

Geregeld het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Aanbod Koophuizen

Geen advertenties gevonden

meer aanbod koophuizen

Plaats zelf uw Koophuis

DIY Interieur Blogs

Nieuwste Blogs:

Meer Blogs