Jouw Eigen Huis - 'Hypotheekrentes naar nieuw laagterecord'

'Hypotheekrentes naar nieuw laagterecord'

'Hypotheekrentes naar nieuw laagterecord'
06-01-2021 10:07 | Hypotheek | auteur Redactie

EINDHOVEN - De hypotheekrentes starten 2021 op een nieuw historisch laagterecord. De tarieven zijn tussen 1 januari 2020 en 1 januari 2021 flink gedaald, blijkt uit cijfers van de vergelijkingssite Rente.nl. De laagste hypotheekrente voor 20 jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) daalde van naar 1,23%. Ter vergelijking: in januari 2020 stond de laagste rente voor 20 jaar vast nog op 1,48%. In één jaar tijd is deze laagste rente dus met bijna 17% gedaald.

De rentedaling was het sterkst bij de langere rentevaste periodes. Zo daalde de laagste rente voor 30 jaar vast ook met 17% in een jaar, van 1,89 begin januari 2020 naar 1,57% op 1 januari 2021.

Dat juist bij de langere rentevaste periodes de rentes flink dalen, komt doordat de vraag naar deze hypotheken groot is. Aan het einde van het jaar wilden veel mensen hun hypotheek afsluiten of oversluiten, vanwege de lage rentes. Daarnaast betalen mensen die een huis kopen, wat niet hun hoofdverblijf is (bijvoorbeeld een vakantiewoning of een huis om te verhuren), 8 procent overdrachtsbelasting per 1 januari 2021. Door de koop en hypotheek nog in 2020 te regelen, betalen ze maar 2 procent.

“Omdat de hypotheekrentes nu zo laag staan bij de lange rentevast periodes, is het nu natuurlijk extra interessant om een lange rentevaste periode te kiezen”, zegt Amanda Bulthuis van Rente.nl.

De rentedalingen waren bij kortere rentevaste periodes (5 en 10 jaar) kleiner, maar ook die hypotheekrentes dalen nog steeds. Voor 5 jaar vast ging de laagste hypotheekrente van 0,9% naar 0,75%. Voor 10 jaar vast ging de laagste rente van 1,05% naar 0,97%.

Of de hypotheekrentes in 2021 nog verder zullen dalen, hangt mede af de ontwikkelingen rondom het Corona-virus, zegt Bulthuis. “Bijvoorbeeld hoe snel het virus onder controle te krijgen is met de vaccinaties en de uiteindelijke economische impact van de coronamaatregelen. Toch verwachten wij voor 2021 geen enorme rentestijgingen. Mede door het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de verwachte stimuleringsmaatregelen.”

Nieuwsbrief

Geregeld het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Aanbod Koophuizen

Geen advertenties gevonden

meer aanbod koophuizen

Plaats zelf uw Koophuis

DIY Interieur Blogs

Nieuwste Blogs:

Meer Blogs