Jouw Eigen Huis - Acht op de tien huizenbezitters kunnen besparen op hypotheeklasten

Acht op de tien huizenbezitters kunnen besparen op hypotheeklasten

Acht op de tien huizenbezitters kunnen besparen op hypotheeklasten
11-01-2021 10:50 | Hypotheek | auteur Redactie

AMSTERDAM - Nog steeds kunnen veel huizenbezitters door de lage hypotheekrente besparen op hun maandlasten door hun hypotheek over te sluiten. Dat blijkt uit de resultaten van de Hypotheek OversluitCheck van Nationale-Nederlanden. Deze rekentool is sinds de lancering in september 2020 zo’n 10.000 keer ingevuld. In 82 procent van de gevallen levert het oversluiten van de huidige hypotheek lagere maandlasten op.

"Hypotheeklasten zijn vaak de grootste maandelijkse kostenpost. Het is dus slim om te kijken of je daarop kunt besparen. Waarbij het natuurlijk wel belangrijk is dat de hypotheek past bij je persoonlijke situatie", aldus Monique Sueters, directeur Hypotheken en Consumptief Krediet van Nationale-Nederlanden Bank.

Eén op de vier nieuwe hypotheken is voor oversluiten

De hypotheekrente is nog steeds historisch laag. Dat is één van de belangrijkste redenen voor de groei van de oversluitmarkt. Inmiddels wordt één op de vier hypotheken afgesloten door mensen die in hun huidige woning blijven wonen, maar wel hun hypotheek verhuizen naar een andere bank. Zo hebben in 2020 circa 160.000 huizenbezitters ervoor gekozen om hun hypotheek over te sluiten om daarmee hun maandlasten te verlagen. Sueters: "Dat is meer dan ooit te voren. Maar op het totaal aantal lopende hypotheken is dit slechts 3 procent. Dat betekent dus dat er een grote groep is die zich misschien nog niet verdiept heeft in de hypotheek, maar voor wie oversluiten ook lagere maandlasten kan opleveren. Wij verwachten daarom dat de markt voor het oversluiten van hypotheken ook in 2021 nog groot blijft."

Besparing kan oplopen tot honderden euro’s per maand

Nationale-Nederlanden vindt het belangrijk om klanten bewust te maken van de mogelijkheden die er zijn om te besparen op woonlasten en biedt daarom de Hypotheek OversluitCheck. Deze tool berekent of het voordelig is om de hypotheek over te sluiten. Uit de ingevulde Hypotheek OversluitChecks blijkt dat het bedrag dat bespaard kan worden op de hypotheeklasten varieert van een paar tientjes tot wel honderden euro’s per maand. Een belangrijke reden hiervoor is natuurlijk de lage rente van dit moment.

Sueters signaleert ook een andere oorzaak. "Daarnaast hebben veel mensen de afgelopen jaren afgelost op hun hypotheek en is de waarde van hun woning vaak gestegen. Hierdoor kan de hypotheek in een lagere tariefklasse terecht komen met een lagere hypotheekrente, wat voor extra voordeel zorgt. Naast het oversluiten van je hypotheek zijn er ook andere mogelijkheden om te besparen op je maandlasten. Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar je woonverzekeringen of naar het energiezuiniger maken van je huis."

Nieuwsbrief

Geregeld het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Aanbod Koophuizen

Geen advertenties gevonden

meer aanbod koophuizen

Plaats zelf uw Koophuis

DIY Interieur Blogs

Nieuwste Blogs:

Meer Blogs