Jouw Eigen Huis - 'Meerderheid hypotheekbezitters verwacht geen betalingsproblemen'

'Meerderheid hypotheekbezitters verwacht geen betalingsproblemen'

'Meerderheid hypotheekbezitters verwacht geen betalingsproblemen'
15-01-2021 11:35 | Hypotheek | auteur Redactie

AMSTERDAM - Een grote meerderheid van de hypotheekbezitters (91 procent) verwacht geen betalingsproblemen bij de hypotheek op korte termijn. Van de in november 2020 ondervraagde hypotheekbezitters ervaart 4 procent betalingsproblemen. Ten opzichte van de meting in april 2020 maken huizenbezitters zich minder zorgen om hun inkomen als gevolg van corona. Dit blijkt uit twee consumentenonderzoeken uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos naar onder andere de effecten van de coronacrisis bij ruim 600 hypotheekbezitters, meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

In beide metingen zegt één op de tien (10 procent in april en 9 precent in november) van de ondervraagde hypotheekbezitters dat het huishoudinkomen is gedaald door corona. In april 2020 waren de respondenten wat somberder over het toekomstige inkomen dan in november 2020. In de voorjaarsmeting gaf 58 procent van de respondenten aan dat zij niet verwachten dat hun inkomen in de komende maanden af zal nemen, in november is dit percentage gestegen naar 72 procent. In april was 22 procent van de hypotheekbezitters onzeker over het inkomen in de komende maanden, in november was dit percentage gedaald naar 9 procent. 

In de meting van november zijn aanvullende vragen opgenomen over mogelijke betalingsproblemen bij de hypotheek. Meer dan negen op de tien verwacht de komende drie maanden geen betalingsproblemen. Wel ervaart 4 procent van de ondervraagde hypotheekbezitters momenteel betalingsproblemen bij de hypotheek vanwege corona. De Corona Monitor van de Nederlandse Vereniging van Banken meldt dat 25.000 klanten een hypotheekbetaalpauze hebben gekregen (peildatum: november 2020). Dat is minder dan 1 procent van alle hypotheekbezitters. Het aantal mensen dat zich zorgen maakt over de betaalbaarheid van hun hypotheek lijkt dus groter te zijn dan het aantal mensen dat vooralsnog een betaalpauze nodig had. Van de groep die (mogelijk) betalingsproblemen ervaart, stelt 22 procent dat hun hypotheekaanbieder heeft gecommuniceerd over een mogelijke oplossing bij betalingsproblemen die past bij hun specifieke situatie.

Ondanks het optimisme, kunnen sommige consumenten door de coronacrisis toch moeite hebben om hun hypotheeklasten te betalen. De AFM heeft voor hypotheekaanbieders 10 uitgangspunten gepubliceerd die handvatten geven voor de omgang met (potentiële) betalingsproblemen bij klanten.

Koophuizen

Geen advertenties gevonden

meer koophuizen

Plaats zelf uw Koophuis

DIY Interieur Blogs

Nieuwste Blogs:

Meer Blogs